Julkaisemme viikottaisessa Poimintarullassa pikavinkkejä liittyen tietokoneisiin ja älykännyköihin, tässä niistä suosituimpia:

Hyödynnätkö kännykän lyhytkoodeja?

Kirjoitteletko usein samoja tekstirimpsuja kännykällä? Joko tarkistit löytyykö puhelimestasi asetus johon niitä voi siirtää omien lyhytkoodien taakse?

 • iOS-puhelimissa löydät sen kohdasta Asetukset / Yleiset / Tekstin korvaus.
 • Klikkaa plussaa, täydennä ”Sanonta”-riville sana, lause, #häsä, linkki jne. tai vaikka pidempikin automaattivastaus jonka tahdot helposti saataville.
 • Valitse sitten ”Oikotie”-riville 2-3 kirjainta, joita harvemmin esiintyy sanastossamme, jotta vältyt turhilta sekaannuksilta. Esim. zxc, bnm ja qwe ovat käteviä yhdistelmiä ja helppo kirjoittaa, samoin triplat kuten aaa tai zzz.

Androideissa polku vaihtelee malleittain, mutta on luultavasti jotakin tämän kaltaista Asetukset / Kieli ja syöttötapa / (Google Keyboard) / Oma sanakirja.

Tallenna ja testaa!

Auttaisiko piirtäminen

Tiesitkö, että Googlen kääntäjästä löytyy myös piirtotyökalu? Kun kirjoitat siihen sanan ja valitset käännettävän kielen, se kertoo sinulle vastauksen.

Ominaisuus on erityisen kätevä jos pitää kääntää esim. kiinan tai japanin kielen kirjoitusmerkkejä (kanjit, hiraganat, kataganat), arabiaa jne.

Kääntäjä löytyy osoitteesta translate.google.com
Kuvasta näet mistä piirtotyökalu valitaan.

Tiesitkö tämän kuvaamisesta iPhonella

 • Napauttamalla ruutua voit lukita kohdan johon kamera tarkentaa
 • Kun näet keltaisen neliön ulkopuolella aurinko-ikonin, saat säädettyä kuvan kirkkautta yksinkertaisesti liu’uttamalla sormeasi näytöllä ylös tai alas
 • Voit käyttää kuulokejohdon äänenvoimakkuusnappeja kaukolaukaisijana

Nämä lienevät PC:n käyttäjän hyödyllisimmät pikakomennot

Nämä kaksi pikakomentoa säästävät sinulta helposti satoja hiiren klikkauksia kuukaudessa. Niitä käyttämällä vältyt myös turhilta rannevaivoilta jotka voivat johtaa jopa sairaslomiin.

Win + M

Kun sinun pitäisi nähdä työpöytä kaikkien avoinna olevien ikkunoiden alta, paina kerran Win + M.
Se pienentää kaikki avoinna olevat ikkunat yhdellä kertaa, mutta ei sulje niitä.

Seuraavan ohjeen avulla saat niistä täsmälleen haluamasi todella helposti jälleen näkyviin.

Win + Tab

Jos sinun pitäisi esimerkiksi kopioida tekstiä nettiselaimen ikkunasta Word-dokumenttiin, pääset ohjelmasta toiseen Win + tabulaattorin avulla. Sinun ei siis tarvitse välillä tarttua hiireen, etsiä sillä tarvitsemaasi ikkunaa, klikata, kopioida, etsiä jälleen hiirellä, klikata… uudelleen ja uudelleen. Riittää kun toimit näin:

 • Paina Win-näppäin alas vasemman käden peukalolla ja napauta kerran tabulaattoria keskisormella jotta näet kaikki avoimet ohjelmat.
 • Kun painat tabulaattoria uudelleen huomaat, että valinta hyppää eteenpäin ikonista toiseen. (Painamalla nimettömällä shift-näppäimen pohjaan voit vaihtaa valinnan suunnan.)
 • Valitse haluamasi ohjelma vapauttamalla Win-näppäin.
 • Kun olet valinnut ohjelmat tämän valintaikkunan kautta seuraavaksi sinun täytyy enää painaa kerran Win + Tab ja palaat jälleen edelliseen avoimeen ohjelmaan.

Kokeile!

Windows-näppäimistö

“Kuinka saisin tämän kuvan tuonne?” – Kuvankäsittelyä kaikille

Aivomme prosessoivat kuvia yli 60 000 kertaa nopeammin kuin sanoja. Siksi on aina parempi jos voi kertomisen sijaan näyttää.

Et silti tarvitse kuvankäsittelyohjelmaa ja kallista kurssia jos

 • Sivulla 32/100 on virhe joka pitäisi korjata. Voit helposti tiedottaa siitä käyttämällä sivusta otettua kuvaa johon merkkasit virheen.
 • Haluat kertoa tavarantoimittajalle, että ”tehdään tällainen, mutta otetaan tämä kahva pois ja madalletaan tästä”. Voit käyttää löytämääsi kuvapohjaa ja piirtää siihen muutokset vapaalla kädellä.
 • Tietokoneesi antaa virheilmoituksen joka pitäisi välittää tukeen. Voit napata siitä kuvan sen sijaan, että naputtelisit koko tekstin uudelleen.
 • Näet suorassa verkkolähetyksessä dian jossa on paljon tekstiä ja siitä pitäisi saada itselle muistiinpano. Voit ottaa kuvakaappauksen ja jatkaa katselua ilman että joudut kirjoittamaan kynä savuten tai putoat kärryiltä.
 • …ja niin edelleen.

PC:llä pika-apu löytyy Apuohjelmat-valikosta nimellä Leikkaustyökalu eli Snipping tool (Vista ja seiska) tai Kuvankaappaustyökalu (Windows 10). Se sijoittaa leikkaamasi kuvan leikepöydälle josta voit sen sijoittaa mihin tahdot ctrl+V (liitä, “paste”) -komennolla tai tallentaa haluamallasi nimellä. Merkkaustyökaluista löytyvät kynät ja yliviivaustussi.

Saat sen käyttöön kun painat Windows-painiketta ja alat kirjoittaa hakukenttään em. termiä Leikkaus- tai kuvankaappaustyökalu. Se näyttää tältä:

Tältä näyttää Windows-kuvankaappaustyökalu

Mac:llä pelkät kuvankaappaukset hoituvat pikakomennoin ja kuvat tallentuvat automaattisesti työpöydälle.

Oletusarvoista editoria mäkissä ei ole vaan sellainen täytyy itse asentaa. Skitch on Evernoten tarjoama ilmainen ja helppokäyttöinen vaihtoehto jonka saa myös mobiililaitteisiin. Siinä on käytössä kynien lisäksi erilaisia muotoja ja se toimii samaan tapaan kuin tuo em. PC-versio.

Esimerkkejä Skitch-työkaluista

Jos etsit aiheesta lisää tietoja tai ohjevideoita, englanniksi kuvakaappauksista käytetään termejä screenshot tai screen capture.

Kuvankaappaus älypuhelimilla

iPhonella otat kuvakaappauksen painamalla yhtä aikaa lyhyesti koti-painiketta ja virtanappia. Irrota ote ja kuvasi tallentuu automaattisesti puhelimen kuvatiedostoksi.

Android-puhelimilla kuvakaappaus otetaan painamalla yhtä aikaa Koti-painiketta ja joko äänenvoimakkuuden vähennys-painiketta tai virtanappia, riippuen puhelimen mallista.

Vastaavia vinkkejä on toki tulossa lisääkin, ja voit tilata ne maksutta sähköpostiisi tällä lomakkeella:

Share This