Loppuvuodesta meteoriitin lailla tekoälytyökalujen taivaalle pongahtanut ChatGPT on nyt kaikkien lempilelu – myös kybernilkkien. Sen avulla voi kätevästi saada huijaukset kuulostamaan aidommilta ja kun kopioi alkuperäissivuston, saadaan näppärä alusta haittaohjelmien levittämiseen.

Nyt jos koskaan on siis aika kerrata taas miten verkossa kannattaa käyttäytyä, jotta välttyy pahimmilta kolhuilta:

  • Suomalaiset tuntuvat rakastavan Facebook-arvontoja – myös niitä joita ei oikeasti ole olemassa. Niiden avulla saatetaan kuitenkin kerätä vaikkapa huijaussivuston ikiomille FB-sivulle tykkääjiä, joita voidaan myöhemmin ohjata siitä eteenpäin. Ihmiset joita on näin helppo narauttaa kerran, menevät usein uudelleenkin lankaan. Some-kanavat ovat aina vähän perässä erilaisten feikkitilien poistamisessa, joten parasta olla itse tarkkana ja katsoa millainen tili on minkäkin arvonnan takana ennen kuin huutaa ”mukana”.
  • Älä lataa mitään tiedostoja tuntemattomilta verkkosivustoilta. Tarkista pariin-kolmeen kertaan vielä mitä lukeekaan sivun osoiterivillä ja kurkkaa myös mitä niillä kerrotaan itse julkaisijasta.
  • Muista, että laillisella instanssilla ei koskaan ole hyvää syytä olla paljastamatta itsestään esimerkiksi muitakin yhteystietoja kuin pelkkä [email protected] -sähköpostiosoite. Löytyykö suomalaisena esiintyvältä sivulta yrityksen Y-tunnusta mistään? Jossain sellaisen pitäisi olla. Tämä on erityisen olennainen tieto jos tehdään ostoksia verkossa: selvitä ensin nettisivuilta kenen kanssa teet kauppaa ja maksa vasta sitten!
  • Pidä virustorjunta- ja tietoturvaohjelmistot ajan tasalla kaikissa laitteissasi, äläkä venytä muidenkaan ohjelmistojen päivittämistä tarpeettomasti.
  • Älä availe sähköpostin liitteitä ja linkkejä varmistamatta ensin ovatko ne aitoja. Monesti tämä selviää jo sillä, että vie hiiren linkin päälle ja katsoo mitä siinä oikeasti lukee.
  • Käytä vahvoja salasanoja ja lisää monivaiheinen todennus (MFA) kaikkiin palveluihin joissa sitä tarjotaan. Kyllä, siitä voi olla pieni lisävaiva, joka on lopulta aina paljon pienempi kuin se sotku jota siivotaan jälkikäteen kun tilejä on kaapattu.
  • Kaikki verkkorikolliset eivät ole yhtä dorkia kuin ne jotka lähettivät kuvan tekstarin, ole sinä siis tarkkana myös tekstiviestilinkkien kanssa mihin ne johtavat.
  • Kerro kollegallesi ja läheisille miten suojaudutaan tietojenkalastelulta.
  • Pyydä ammattilainen apuun jos olet epävarma tietoturvan ajantasaisuudesta.

Kansikuva piirrettiin tekoälyn avulla.

Fill out my online form.