”Mistä nämä jatkuvat paperitukokset johtuvat?”, on varsin yleinen kysymys asiakkaittemme suusta. Papereiden jumittuminen tulostimeen tai monitoimilaitteeseen katkaisee työt, kiristää hermoja, sotkee aikatauluja ja turhauttaa: “miten ne ongelmat AINA osuukin huonoimpaan mahdolliseen ajankohtaan?”

Halpiskasetit voivat tulla todella kalliiksi

Teemu Lilja kertoo tässä artikkelissa mitkä seikat aiheuttavat paperitukoksia tulostimissa ja antaa muutaman vinkin siihen miten niitä voidaan välttää ja mitä erityisesti ei kannata tehdä. Teme on yksi QFIX:n osakkaista ja huoltanut tulostimia jo reilut parikymmentä vuotta. Sinä aikana ehtii todellakin tulla vastaan kaikenlaista ongelmaa.

Itse paperista johtuvat tukokset ovat harvinaisia

Olen yhden kerran yli 20 vuoden aikana törmännyt tapaukseen, jossa koko lavallinen paperia oli virheellistä. Tuolloin se ei tehnyt tukoksia, vaan tulostusjälki oli kehnoa. Keskellä arkkia näytti olevan jotakin kemikaalia joka sotki musteen.

Silloin tällöin tulee eteen yksittäinen riisi (500 arkin paketti) jonka laatu ei ole priimaa vaan siinä saattaa olla epätasainen leikkurijälki reunassa tai toisiinsa kiinnittyneitä arkkeja. Mutta yleisesti ottaen itse paperista johtuvat tukokset ovat harvinaisia. Sen sijaan ne on saatettu asettaa kaukaloon huolimattomasti jolloin kulmia on taittunut tai paperikoon liukusäätimet ovat poissa paikoiltaan.

Toisinaan lasertulostimeen on laitettu materiaaleja kuten tarroja jotka eivät kestä kuumennusta. Yleensä on kyse siitä, että ne on tarkoitettu toisen tyyppiselle, eli mustesuihkutulostimelle.

Aina kun käytössä on joku erikoispaperi; normaalia paksumpi, käsin tehty, erikoisen kokoinen, kirjekuori jne. pitää käyttää ohisyöttöä ja valita myös tulostusasetuksista oikea paperi. Muuten paperitukos on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Likaiset ja kuluneet osat aiheuttavat eniten ongelmia

Itse laitteessa olevat viat liittyvät paperin kuljetukseen. Poimintarullat ovat kuluvia osia jotka pitäisi puhdistaa ja vaihtaa säännöllisesti, samoin koneissa on paljon kumisia teloja jotka saattavat ajan myötä kovettua. Se taas voi johtua muun muassa ympäristötekijöistä.

Kun nämä erilaiset rullat vaihdetaan säännöllisesti, paperitukoksen mahdollisuus pienenee merkittävästi.

Isompi remontti tarvitaan jos kuumenninyksikkö lakkaa toimimasta kunnolla. Se aiheuttaa huonon tulostusjäljen ja paperitukosten lisäksi myös paperin käpristymistä.

Halpiskasetit voivat tulla todella kalliiksi

Korjaamme usein edullisesti myytävien, uudelleentäytettyjen, niin sanottujen tarvikekasettien aiheuttamia ongelmia, sillä niiden laatu tuntuu olevan aivan mitä sattuu. Yksi kasetti on voinut olla hyvinkin toimiva ja seuraavasta vuotaa väriä koneen sisään. Tämä väri palaa kiinni koneen osiin ja rikkoo rullat ja toisinaan ollaan siinä tilanteessa, että huoltamista halvemmaksi tulee ostaa uusi tulostin.

Halvat tarvikekasetit ovat vakavasti otettavalle bisnekselle yksi turhimmista ja epävarmimmista säästökohteista – etenkin kun me itse asiassa pystymme tarjoamaan laitevalmistajien omia värejä edullisemmin ja lisäksi niiden mukana tulee valmistajan takuu joka kattaa mahdollisten ”maanantaikappaleiden” aiheuttamat vahingot.

Saksilla ja mattoveitsillä ei korjata tulostimia

Toinen vakava varoitus liittyy tavallaan myös paperitukoksiin. Se menee tarratulostinten omistajille, nimittäin kannattaa ehdottomasti pitää kaikenlaiset teräaseet poissa niiden käyttäjien ulottuvilta.

Korjaamme niin ikään jatkuvasti laitteita joiden tulostuspäähän ja siirtotelaan on tarttunut tarroja kiinni. Se johtuu huolimattomuudesta katkaisuvaiheessa, jolloin suojapaperia repeää rullassa seuraavana olevan tarran alta. Kun tarra on pyörähtänyt siirtotelan ympäri se yleisimmin yritetään raaputtaa irti jollakin teräaseella ja samalla rikotaan koko osa.

Harva tarratulostaja on tullut ajatelleeksi, että muutama tällainen huolimattomuudesta johtuva huoltokerta itse asiassa tuplaa jo koko tulostimen hinnan. Jos vaikkapa varaston toimintakulttuuriin ei millään saada muutosta tai väki vaihtuu usein, sopimushuollot ovat seuraavaksi paras tapa hallita näitä kustannuksia.

97,6% laiteongelmista on nähtävissä etukäteen

Sekin muuten kannattaisi laskea, että kuinka kalliiksi tulostuksen keskeytyminen tulee verrattuna ennalta sovittuihin määräaikaishuoltoihin. Meidän 20:n toimintavuoden tilastot nimittäin kertovat selkeästi sen, että 97,6% ongelmista (kyllä, olemme laskeneet sen!) olisi voitu ennakoida jos laitteet huollettaisiin säännöllisesti.

Laskutoimituksiin kannattaa lisätä nekin kulut joita syntyy kun turhautuminen aiheuttaa laitteiden kansien kiinnipaiskomisia. Sitä nimittäin tapahtuu jokaisessa firmassa joskus kun paperitukos osuu JUURI siihen väärään päivään ja hetkeen.

Tässä siis vielä tiivistettynä Temen vinkit joilla välttyy paperitukoksilta ja niiden aiheuttamilta turhautumisilta ja muilta lisäharmeilta:

1. Ole huolellinen laitteiden käsittelyssä
2. Käytä vain tulostusmateriaaleja jotka ovat koneeseesi tarkoitettuja
3. Vaihda tai vaihdata kuluvat osat ajoissa

Akuuttitilanteessa tee huoltokutsu täällä tai soita 020 741 8080.

Lisätietoja huoltosopimuksista saat kun jätät meille viestin tällä lomakkeella:

Fill out my online form.