Firma täytti tänä vuonna pyöreät 20 vuotta. Juhlavuotemme suurin haaste on ollut laitteiden toimitusvaikeudet, ja uuteen vuoteen lähdemme uteliaisuudella. IT:n kehityksen osalta on todennäköisesti odotettavissa ainakin nämä 4 trendiä.

Sami Koivula

 

Kulunutta vuotta ovat IT-alalla leimanneet laitteiden toimitusvaikeudet. Niihin on ollut monta syytä; tehtaiden seisokit koronan vuoksi, raaka-ainepula ja Suezin kanavan tukkinut konttialus – noin alkajaisiksi. Meillä QFIXilla se on tarkoittanut suunniteltua vähemmän uusien laitteiden toimituksia ja enemmän vanhan korjaamista. Molemmissa niistä on toki hyvät puolensa, ja meillä onneksi edelleen valmiudet myös huoltohommiin ihan omasta takaa.

Uuteen vuoteen lähdemme uteliaisuudella ja IT:n kehityksen osalta on todennäköisesti odotettavissa ainakin nämä 4 asiaa:

1) Etätöihin siirtymiset pakon sanelemina ovat opettaneet paljon, ja seuraavaksi monissa yrityksissä lähdetään edelleen kehittämään etä- ja lähityön hybridimalleja.

Fasiliteetteihin tullaan panostamaan lisää, samoin pyritään keksimään tapoja parantaa tiimityöskentelyä ja -henkeä kun kahvipöytäkeskusteluihin ja epäviralliseen jutusteluun tuskin jatkossakaan tulee olemaan samanlaisia mahdollisuuksia kuin vanhoina hyvinä aikoina. Aletaan siis optimoida käytössä olevia työvälineitä – niin softaa kuin rautaakin. Ehkä jopa kokouskäytäntöjä.

Etätyön 7 kultaista sääntöä

2) Entistä useampi yritys alkaa miettiä miten osaltaan torjua ilmastonmuutosta.

Voisiko vaihtaa kokonaan tai osittain uusiutuviin energianlähteisiin? Vaihtaa vanhat IT-laitteet uudempiin? Tutkia tekoälyn ja ohjelmistojen tarjoamia mahdollisuuksia seurata energiankäyttöä ja vähentää päästöjä? Luoda kannustimia myös omalle henkilöstölle hiilijalanjäljen pienentämiseksi? Osallistua konkreettisiin kompensaatio-ohjelmiin, kuten Puuni Oy:n projektit joissa me olemme olleet mukana jo vuoden 2021?

 

3) Virtuaalista kaupankäyntiä kehitetään entisestään.

Kulunut vuosi on tuottanut paitsi valtaisat määrät uusia verkkokauppoja, myös verkkopalvelualustoja sellaisillekin aloille, joilla niitä ei olla totuttu näkemään. Esimerkiksi Jenkeissä ja Britanniassa voi jo hoitaa lakiasioitaan sähköisellä alustalla ja tapaamatta lakimiestään lainkaan.

Osalle oman verkkokaupan starttaaminen on ollut kuluneen vuoden ponnistus, ensi vuonna on kenties aikaa paneutua siihen, miten saada sinne myös asiakkaita.

4) Ei niin hyvää, ettei jotain ikävääkin: verkkorikollisten työtahti ei ainakaan hidastu.

Arjessa ei aina tule ajatelleeksi kuinka moneen asiaan yrityksessä IT voi olla kytkeytynyt; talouteen tietenkin, mutta myös hallintoon, suunnitteluun, tuotantoon, innovointiin, asiakashankintaan, asiakaspalveluun, kommunikointiin, maineenhallintaan – jopa riskienhallintaan.

Tämä vanha artikkelimme “Yrityksen tietoturva – 15 yleistä riskitekijää” on siis ikävä kyllä edelleen yhtä ajankohtainen kuin ennenkin.

Olemme täällä edelleen apunasi myös kaikissa edellä mainituissa haasteissa kun lähdetään uuteen vuoteen!

Tavoitat meidät puhelimitse 020 741 8080 tai vaikkapa alla olevalla lomakkeella.

Toivotamme sinulle rauhaisaa joulua ja menestystä uuteen vuoteen 2022!

Fill out my online form.